Nu har du förhoppningsvis upprättat din egen blogg och det är dags att du provar att logga in i din bloggs kontrollpanel för att lära känna den.
Dessutom kommer jag också att lära dig hur du ändrar på din bloggs design, samt hur du lägger till funktioner till din blogg (t ex. så att du kan undvika spam-kommentarer på din blogg osv.).
I det här kapitlet kommer jag att lära dig följande:
- Förstå WordPress kontrollpanel
- Hur du ändrar din bloggs design
- Hur du installerar nya plugins/funktioner
Förstå WordPress kontrollpanel
Alla de saker du kan ändra och lägga till i din blogg, styr du från din bloggs kontrollpanel.
I föregående kapitel visade jag dig hur du kan logga in i din kontrollpanel. När du är inloggad, kommer du in på en sida som ser ut så här:
I vänsterkanten har du din navigationsmeny med olika flikar. Jag går igenom dem här:
- Kontrollpanel är din startsida. Här kan du bl.a. få en översikt över hur många inlägg du har skrivit, de senaste inläggen m.m.
- Inlägg är den sida där du kan skriva nya blogginlägg eller redigera existerande
- Medier är ditt bibliotek över de bilder, videor och ljudfiler som du har laddat upp till din blogg.
- Kommentarer är den plats där du kan få en överblick över kommentarerna på din blogg. Här kan du bl.a. bestämma om en specifik kommentar ska godkännas, skickas till papperskorgen eller anmälas som spam.
- Utseende är där du kan ändra på din bloggs design via teman och widgets.
- Plugins är där du kan installera ett plugin, om du t ex. önskar ha en viss funktion.
- Användare är den plats där du hittar en översikt över de skapade användarna på din blogg (alltså de som också kan logga in i kontrollpanelen).
- Verktyg är där du kan se en översikt över de olika verktygen (t ex. om du ska importera inlägg från Blogger.com). Ofta inte särskilt relevant.
- Inställningar är den sista fliken. Här kan du ändra inställningarna för din blogg, t ex. ändra språk, tidszon osv.
Under alla dessa flikar finns underflikar (med undantag av Kommentarer). T ex. hittar du under fliken Inlägg följande underflikar: Alla inlägg, Skriv nytt, Kategorier och Taggar.
Du behöver inte känna dig orolig, ifall du tycker att det verkar lite svåröverskådligt. Du kommer snabbt att lära dig. Och du kommer i den här guiden att lära dig de viktigaste sakerna (som t ex. att skriva ett inlägg, ändra designen på din blogg m.m.).
Så ändrar du din bloggs design
Designen på din blogg beror på vilket tema som är installerat på bloggen.
Det finns tusentals olika teman därute, så du har en hel del att välja mellan. För att ge dig en bättre överblick har jag här samlat de bästa gratis samt premium teman till bloggar:
Som utgångspunkt rekommenderar jag alltid premium teman, eftersom de garanterar en högre kvalitet, kommer med support från teamet och temat regelbundet blir uppdaterat. Du kan dock eventuellt alltid börja med ett gratis tema, för att senare investera i ett snyggare premium tema.
Det är skillnad på hur du installerar ett gratis och ett premium tema på din blogg. Jag går därför igenom båda sätt härunder.
Installera ett gratis WordPress tema
För att installera ett gratis tema ska du hålla musen över Utseende och trycka på Teman. På nästa sida kommer du att se det (de) tema (teman) som redan är installerade på bloggen. Här ska du trycka på Lägg till nytt i toppen.
På nästa sida kommer du att se en översikt över gratis teman. Här kan du både se utvalda, mest populära (dvs. de mest nedladdade) och nyaste teman. Därutöver finns det ett funktionsfilter (där du kan skapa specifika sökningar) samt ett allmänt sökfält.
I det här tillfället antar vi att jag önskar installera temat Twenty Seventeen. Jag sätter därför muspekaren över temat och trycker på Installera.
Det blir sedan en kort väntetid medan temat installeras. När det är färdiginstallerat ska du trycka på Aktivera. När du har gjort det kommer temat att vara aktivt på din blogg.
Så där! Bra jobbat.
Installera ett premium WordPress tema
Installationen av ett premium tema är lite annorlunda, eftersom det är du själv som ska ladda upp temat till din blogg. Det är dock mycket enkelt.
Det första du ska göra är att ladda ner temat som en ZIP-fil. Det gör du på den sida som du har köpt ditt tema hos. Härunder visar jag dig hur du gör med teman från Themeforest.net.
Börja med att logga in på din användare. Håll muspekaren över ditt användarnamn uppe i högra hörnet och tryck på Downloads. Inne på sidan letar du reda på det tema som du vill ladda ner. Tryck nu på Download och sedan på Installable WordPress file only.
Därefter kommer WordPress-temat att laddas ner till dig i ZIP-format. Gå nu in på Utseende och sedan Teman. Därefter ska du trycka på Lägg till nytt.
På nästa sida trycker du på Ladda upp tema. Tryck på Välj fil och välj ZIP-filen med ditt WordPress tema, som du nyss laddade ner. Därefter trycker du på Installera nu.
Sedan trycker du bara på Aktivera. Och sedan är ditt nya WordPress tema installerat på din blogg.
Så där! Bra jobbat.
Ändra på temats design
Det är möjligt att göra ditt temas design personligt (t ex. ändra på färgerna, teckensnittet osv.). Det finns ofta en underflik under Utseende som heter någonting i stil med Temainställningar.
Här kommer du att kunna ändra på olika inställningar för temat.
En del teman har ännu en flik, där du kan redigera temats inställningar. Som t ex. visas på bilden under.
Var uppmärksam på att en del teman kräver att du installerar vissa plugins innan du kan redigera dem. I så fall kommer det att synas en varning uppe i toppen, där det står att du ska installera något plugin. Då är det bara att följa vägledningen och installera rekommenderade plugins.
Så här installerar du ett plugin
En annan viktig sak när det kommer till WordPress bloggar är plugins. Du använder plugins när du vill lägga till extra funktioner på din hemsida. Ett exempel är t ex. att du gärna vill visa delningsknappar för sociala medier på din blogg. Eller om du vill ha ett plugin som förhindrar spam-kommentarer.
För att installera ett WordPress plugin, ska du gå in på Tillägg och klicka på Lägg till nytt.
Härefter fungerar installationen precis likadant som vid installationen av teman. Du har möjlighet att hitta gratis plugin via olika sökfunktioner. Ska du istället installera ett premium plugin, behöver du själv ladda upp det (precis som med teman).
Om du därför känner dig osäker på vad du ska göra, så scrolla upp och ta en titt på hur jag gjorde vid installationen av temat.
Ändra på ett plugins inställningar
Ett plugins inställningar hittar du ofta under Inställningar (som med t ex. Akismet).
Medan större plugins ofta har en helt egen flik (som t ex. med Yoast SEO).
Det kan hända att det finns plugins som varken har sin egen flik eller kan hittas under Inställningar. I så fall hittar du deras inställningar genom att gå in på Plugins och Installerade plugins. Och sedan trycker du på Inställningar vid det gällande pluginet.
Nu har du förhoppningsvis fått en känsla för hur du använder WordPress. Om du har frågor angående något av detta, skriv bara ner dem nere i kommentarsfältet.
Efter allt detta är det dags att lägga tid på det viktigaste: Nämligen att du ska publicera innehåll på din blogg. Hur du gör detta kommer jag att visa dig i nästa kapitel.