Av

8 tips för att välja rätt domännamn

Att välja rätt domännamn är viktigt.

Mycket viktigt faktiskt.

Ditt domännamn är nämligen din hemsidas identitet på internet. Och ett bra domännamn kommer att föra din hemsida i rätt riktning, medan ett dåligt kommer att ha motsatt effekt.

Därför är det viktigt att det ligger grundläggande överväganden bakom ditt val av domännamn. Jag har därför samlat ihop 9 tips, som det är en bra idé att följa när du ska välja ditt nya domännamn.

1. Brainstorma 5-10 sökord

När du inleder jakten på ditt nya domännamn kan det vara en bra idé att skriva ner 5-10 sökord på ett papper, vilka beskriver din bransch. När du har gjort det kan du försöka att sätta ihop dem och flytta omkring dem lite för att skapa några bra idéer för ditt domännamn.

Om du t ex. har tänkt skapa en blogg om mat, så skriv ner t ex. ”mat”, ”recept”, ”blogg” osv.

2. Ditt domän- och hemsidenamn ska vara detsamma

Detta säger sig nästan självt.

Det är naturligtvis viktigt att din hemsidas namn ska vara detsamma som ditt domännamn. Om din hemsidas namn ska vara Matbloggen, ska ditt domännamn också vara matbloggen.se.

I det fall du redan har en existerande verksamhet, t ex. Sjöbergs Skyltar, så ska ditt domännamn också vara Sjöbergsskyltar.se.

3. Undvik bindestreck och siffror

Även om ditt domännamn innehåller mer än ett ord, är det inte någon bra idé att använda bindestreck (som t ex. mat-bloggaren.se). Det är heller ingen bra idé att använda siffror (eller för den delen romerska siffror).

Anledningen till att det inte är någon bra idé, är att studier har visat att bindestreck och siffror är positivt korrelerat med spam-intryck för läsarna. Dessutom är det negativt korrelerat med placeringar på Google samt trafik.

Undvik därför i den mån det är möjligt bindestreck och siffror.

4. Det ska vara enkelt att stava till

Du vet nog hur det är när du ska besöka eller berätta för en vän om en webbadress, men inte är helt säker på hur du stavar till den. Och du behöver därför slösa värdefull tid på att leta dig fram, t ex. via en sökning på Google.

Du ska helst undvika att dina läsare drabbas av detta. Ett bra råd är därför att undvika namn med alltför många konsonanter på rad, som t ex. mixlr.com eller dribbble.com. Ett namn som t ex. matblogg.se eller Youtube.com är betydligt lättare att stava till.

5. Det ska vara lätt att minnas

Den här punkten hänger lite ihop med punkt 4.

Ditt domännamn ska vara lätt att minnas. För du vill inte hamna i en situation där en läsare inte kommer ihåg namnet på din blogg och därför inte kan besöka din blogg.

6. Ju kortare desto bättre

Ju kortare ditt domännamn är, desto bättre är det.

Detta eftersom det för läsaren är enklare att skriva och minnas (jfr. de två förra punkterna). Därutöver passar det också bättre vid offline marknadsföring (inklusive mun-till-mun).

Dvs. matblogg.se fungerar betydligt mycket bättre än katrinasbastamatblogg.se.

7. Välj rätt domänändelse (TLD)

Vilken domänändelse du ska välja beror på vilket land din blogg riktar sig mot. Om din blogg riktas mot svenskar ska du välja .se. Om din blogg riktar sig mot danskar ska du istället välja .dk. Om din blogg är internationell ska du välja .com osv.

Men skulle ditt domännamn inte vara ledigt för t ex. .dk, kan du istället välja t ex. .net eller .nu. Som utgångspunkt vill jag dock rekommendera att du använder den domänändelse som bäst passar ihop med din bloggs språk.

8. Beskrivande eller unikt domännamn?

Det finns fördelar både med ett beskrivande och unikt domännamn.

En fördel med ett beskrivande domännamn (t ex. Startaenblogg.se) är att personer snabbt förstår vad sidan handlar om (till och med innan de har besökt sidan). Därutöver får du också en liten fördel hos sökmotorerna, i de fall ditt primära sökord ingår i din domän.

En fördel med ett unikt domännamn (t ex. Coca-Cola) är bl a. att du enkelt kan få ett kort domännamn, eftersom du inte är bunden till ett specifikt ämne och domännamnen därför ofta är lediga. Om du dessutom kan skapa ett starkt märke på längre sikt, kan en unik domän visa sig vara riktigt fördelaktigt.

Så vad du bör välja beror först och främst på vilken sorts blogg du tänker skapa.

Var kan du köpa ditt domännamn?

Med hjälp av denna guide har du förhoppningsvis fått en idé om vilket domännamn du ska välja. Så nu är det dags att gå och köpa ditt nya domännamn.

Den sida jag rekommenderar att du köper ditt domännamn hos är Misshosting.se. Jag har skrivit en guide angående hur du skapar din egen blogg hos Misshosting.

Har du någon fråga eller liknande? Dela då med dig av den nere i kommentarsfältet.

[ssba]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *