Vill du gärna skapa din egen hemsida men är osäker på om du ska använda WordPress eller Wix till den, så har du kommit till helt rätt artikel.
För jag har nämligen jämfört de två tjänsterna med hänsyn till deras pris, användarvänlighet, design samt funktioner för att hitta den bästa plattformen att skapa hemsidor på, så att du kan få den bästa upplevelsen av att skapa din nya hemsida.
Vill du inte läsa hela testet så kan du hoppa direkt till slutsatsen.
Pris
Priset är en viktig faktor när det kommer till att välja din plattform. Därför har jag jämfört priset på de två plattformarna.
Wix
Wix erbjuder ett helt gratis abonnemang där du kan skapa din egen hemsida. Det finns dock 2 stora nackdelar med det:
- Det kommer att vara reklam för Wix på sidan
- Ditt domännamn kommer att vara: dittanvändarnamn.wix.com/hemsidansnamn
Dessutom finns det en rad olika funktioner (t.ex. Google Analytics) som du inte kommer att kunna använda. För att ta bort reklamerna, få ditt eget domännamn samt få tillgång till funktioner så behöver du uppgradera till ett av deras premiumabonnemang.
Wix erbjuder för närvarande 5 olika abonnemang. För att undgå reklam på din hemsida, ska du som minimum ha Combo för ca. 60 kr. i månaden.
WordPress
WordPress fungerar lite annorlunda. WordPress är nämligen gratis att använda. Men för att använda WordPress behöver du ditt eget domännamn samt ett webbhotell. Det finns åtskilliga hosting-leverantörer där du kan köpa domän och webbhotell.
Personligen rekommenderar jag Misshosting som hosting-leverantör. Här får du betala:
- 99 kr för domännamnet
- 10 kr i månaden för webbhotellet
D.v.s. totalt 99 kr. + 9 kr. i månaden så länge du använder det (exkl. moms).
Dock kan priset öka om du väljer att använda premiumteman och plugins. Det finns dock tusentals gratisteman och plugins, som du kan använda om du vill reducera kostnaderna.
Vill du se hur du gör din egen hemsida med WordPress och Misshosting, så titta här.
Slutsats
WordPress vinner när det kommer till priset. Det enda du behöver använda med WordPress är ett webbhotell och ett domännamn, vilket du hos många webbhosting-leverantörer kan få väsentligt billigare än i jämförelse med Wix´ priser.
Användarvänlighet
Användarvänligheten är möjligen det viktigaste kriteriet, då man som nybörjare inte orkar lägga allt för mycket tid på att lära sig att använda plattformen.
Wix
Wix har ett väldigt användarvänligt gränssnitt. Du skapar din hemsida i ett enkelt dra och släpp-gränssnitt, där du enkelt kan redigera din hemsida.
Du kan dra och släppa komponenter överallt på din hemsida, skriva innehåll och lägga till bilder/videor m.m. i ett väldigt användarvänligt gränssnitt. Här kan du vara säker på att du inte behöver rota runt med koder eller liknande. Alla nybörjare kommer tycka att Wix är otroligt enkelt att använda.
WordPress
WordPress har inte dra och släpp-gränssnitt, där du enkelt kan flytta runt på sakerna på din hemsida. Här har du en visuell redigerare där du skriver din text (se bild nedan). Medan hemsidan byggs upp på ett helt annat sätt med sektioner som Meny, Temainställningar, Sidor m.m.
För en nybörjare kommer WordPress ge intryck av att vara en smula omständligt. Därför kräver det lite tid för att helt komma in i hur du skapar en hemsida med WordPress. Men med det sagt så har WordPress ändå en otroligt användarvänlig plattform.
En nybörjare kommer givetvis därför också – efter en kort inlärningsprocess – att kunna använda WordPress utan problem.
Slutsats
När det kommer till användarvänligheten är Wix vinnaren. Vem som helst kan enkelt göra en fin hemsida hos Wix utan större problem. WordPress är också en väldigt användarvänlig plattform. Det kräver dock lite tid för att lära sig att helt förstå hur man bygger upp en hemsida i WordPress.
Design och layout
Designen och användarvänligheten av din hemsida är viktiga kriterier avseende om din hemsida kommer att bli en succé eller inte. Därför har jag undersökt hur många möjligheter du har avseende designen av din hemsida på de två plattformarna.
Wix
Wix har mer än 500+ olika teman som du kan välja mellan och designa via deras dra och släpp-gränssnitt. Alla teman är responsiva (d.v.s. att de kan användas på mobila enheter).
Alla teman är indelade i olika kategorier, som t.ex. verksamheter, webbshop, fotografi m.fl.
En stor nackdel är dock att när du väl har valt ett tema så kan du inte ändra det. Så du kan ändra och modifiera precis så som du vill, men du kan inte ändra till ett annat tema.
WordPress
Det finns tusentals gratis- och betalteman till WordPress. De som är gratis kommer ofta med begränsad support och kvaliteten är ofta inte lika bra som de teman man betalar för (ett betaltema kostar ofta mellan 200–400 kr.).
Det finns teman inom alla kategorier i WordPress och du kan redigera dem precis som du vill. Jag kan personligen rekommendera Themeforest.net för att hitta bra premiumteman till WordPress.
En möjlighet är också att anlita en utvecklare för att koda ditt helt egna tema för WordPress till din hemsida.
Slutsats
WordPress har ett mycket större utbud av teman och layoutmöjligheter i jämförelse med Wix. Dessutom har WordPress även fördelen att du alltid kan ändra temat på din hemsida om du vill ha en ny design.
Plugins och appar
Plugins och appar är tredjeparts mjukvaror som du kan använda för att lägga till fler funktioner till din hemsida. Wix kallar dem för appar medan WordPress kallar dem för plugins.
Wix
Wix har 200+ appar som du kan lägga till på din hemsida. Dessa appar tillhandahåller olika funktioner, som t.ex. att lägga till ett kontaktformulär, kommentarer, e-postlista, forum m.m. till din hemsida.
De flesta appar är gratis eller finns i en lite-version. Medan andra appar kräver en månatlig betalning. Även om det finns ett begränsat utbud av appar så täcker de ändå de mest efterfrågade funktionerna.
WordPress
För närvarande finns det över 52,000 gratis plugins till WordPress och tusentals premiumplugins. Så man kan lugnt säga att utbudet av plugins är väsentligt större hos WordPress i jämförelse med Wix.
Det finns nästan inte en funktion som inte finns i en eller annan plugin för WordPress.
Slutsats
Man kan lugnt säga att WordPress är vinnaren av denna kategori. Även om Wix´ app-bibliotek är växande så är det ännu väldigt begränsat när det jämförs med det kolossala utbud som finns tillgängligt för användare av WordPress.
Sammanfattning
Ska det koras en vinnare i denna jämförelse så måste det vara WordPress.
Priset för WordPress är väsentligt billigare och det finns dessutom långt fler möjligheter avseende design och funktioner. Om du vill börja med WordPress så kan du se en guide till hur du gör din egen hemsida via länken nedan.
Så gör du en hemsida i WordPress
Guiden visar hur du gör en blogg i WordPress. Men du kan givetvis även använda guiden om du vill göra en annan sorts hemsida (t.ex. en företagshemsida eller något helt annat).
Med det sagt, så är det inte nödvändigtvis alla som kommer att ha störst nytta av WordPress.
Är du antingen (1) nybörjare och helst vill lägga så lite tid som möjligt på att göra din hemsida eller (2) har du redan provat att arbeta med WordPress men kört fast så kan Wix vara en riktigt bra lösning.
Wix kommer nämligen att vara lite enklare att använda för de flesta nybörjare, i jämförelse med WordPress. En möjlighet är att prova Wix´gratis abonnemang. Då kan du se om det är något för dig och därefter utvärdera om du är intresserad av att skapa ett premiumabonnemang hos dem. Du kan komma igång med Wix via länken nedan.
Har du några frågor eller liknande så är du väldigt välkommen att ställa dem nere i kommentarsfältet, så kommer jag att besvara dem så snabbt som möjligt.